Nieuwe golfregels 2012

Elke vier jaar worden de Golfregels door de R&A herzien. Vanaf 1 januari 2012 is er tot en met 2015 weer een nieuw Regelboek van de Royal & Ancient.

De belangrijkste veranderingen in de regels op een rijtje:

Bewogen bal na adresseren (Regel 18-2b)

Voorheen was het zo dat wanneer de bal bewoog, nadat je geadresseerd had, door bijvoorbeeld een windvlaag, je daar een strafslag voor kreeg. In de nieuwe situatie krijg je, wanneer je kunt bewijzen dat je de bal niet zelf bewoog, die strafslag niet.

Starttijd (Regel 6-a)

De regel was dat als je niet op tijd bent voor je starttijd, je gediskwalificeerd wordt. Daar is later een opmerking aan toegevoegd die je toestaat binnen vijf minuten van de originele starttijd alsnog te starten, maar dan met twee strafslagen in strokeplay en verlies van de hole in matchlay. Die opmerking is in het nieuwe Regelboekje de regel geworden.

Verboden actie wanneer de bal in een hindernis ligt (Regel 13-4)

Oorspronkelijk was het niet toegestaan om bijvoorbeeld het zand in een bunker aan te harken tot nadat de speler had gespeeld. De nieuwe regel is dat dit op elk moment mag, maar alleen uit zorg voor de baan. De speler mag bijvoorbeeld niet zijn stand verbeteren met het harken van de bunker.


Dit bericht is 6416 keer bekeken.

Comments are closed.